דרך התבלינים

אודות החווה

השורשים
משפחת ציטרשפילר מגדלת תבלינים כבר למעלה מ- 50 שנה

אבי ציטרשפילר, בעלי החווה, ספג מילדות ערכי חקלאות, נוף, טבע ואדם תוך שהוא זוכה לגדול ולגדל תבלינים יחד עם אביו צבי ז"ל מחלוצי ענף התבלינים בארץ. את החותם המקצועי לעולם התבלינים הוא רכש לאחר השירות הצבאי בלימודי הפקולטה לחקלאות ומאוחר יותר בלימודי נטורופטיה.

במשך 20 שנה עובד אבי ציטרשפילר ברציפות בגידול, עיבוד, ייצור ושיווק תבלינים וצמחי מרפא בארץ ובעולם.

מימוש החלום
בשנת 2003 החליט לממש את חלומו ולהפיץ את חזון התבלינים לכל בית בישראל. כך נולדה- חוות דרך התבלינים, קונספט תיירותי ייחודי של מרכז מבקרים לעולם התבלינים וצמחי המרפא.

החווה משמשת מרכז מבקרים לקהל הפרטי ולקבוצות ומרכז לימודי לכל החנויות הזכייניות וללקוחות העסקיים. הקונספט מזמן את המבקר לחוויית חושים וצבעים עוצמתית ומרגשת בצורת שוק פתוח של מאות תבלינים וצמחי מרפא – חנות החווה הגדולה בארץ לנושא הזה.

הקונספט
החוויה נבנית בשילוב הייחודי שבין המוצר והתוכן ומשמש מחסן רעיונות אינסופי לשימוש בתבלינים וצמחי מרפא וסגולותיהם כדרך לאיכות חיים טובה ובריאה יותר.

החווה פועלת במתכונת תיירותית מזה 10 שנים ואירחה בתחומה אלפי אוטובוסים ומאות אלפי אורחים פרטיים בשנים האחרונות בהדרכתו של אבי וצוותו. קבוצות וארגונים נהנים מפעילות חווייתית מגוונת הכוללת הרצאות מרתקות, ימי העשרה, סדנאות בישול וימי כייף.
בחווה שדות חקלאות אורגניים ובהם גם מאקלמים ומגדלים עשרות מינים של תבלינים וצמחי מרפא.

העוצמה
חזון התבלינים התרחב ל 8 חנויות תבלינים שפועלות בכל הארץ ומשמשות ככלי להפצת הריח וסיבותיו… וכדרך נוספת להפיץ את חזון התבלינים ולחשוף לקהל רחב את סגולותיהם ויכולתם ליצור בחיינו שגרת תיבול לתועלת ולבריאות.

בשנת 2012 חזון התבלינים התרחב מעבר לגבולות ישראל וכיום ישנם שתופי פעולה באירופה וארה"ב.

כשרות
התבלינים, התערובות והחליטות כשרים בהשגחת מועצה אזורית עמק יזרעאל

תרבות התבלינים

תבלינים – למה, כמה ואיך…
צמחיית העולם מכילה אלפי צמחים, שאנו מזהים אותם, בחושים שלנו, כצמחי ריח וטעם. צמחים אלו יחד עם שאר צמחית העולם נאספו משחר ההיסטוריה ע"י האדם.

ניתן לשער כי בתחילה לא היה הבדל בין איסוף צמחים למאכל לבין איסופם כצמחי מרפא, מה עוד שרוב מזונו של האדם היה ממקורות טבעיים. תוך כדי ניסוי וטעייה, התבררה לאדם עובדת יכולתם של צמחים לסייע לו בריפוי. במשך אלפי שנות שימוש וניסוי, נאסף בכל היבשות והתרבויות יידע עצום ומופלא על הצמחים ותכונותיהם, והם הפכו להיות, בעולם שעדיין לא התמסדה בו הרפואה, לשומרי גוף ונפש. יותר מכך, ניתן לומר שעד סוף המאה ה-17 רופא ובוטנאי היו חד הם, ורופא היה חייב להבין בצמחים כדי להצליח במקצוע. היום מתברר יותר ויותר עד כמה צדקה הסבתא, כשהמליצה על השימוש בצמחים, ואכן המחקר המודרני מאשר אחד לאחד את התכונות שאיתרה הסבתא בצמחיית העולם.

התבלינים הם המצטיינים והבולטים בתכונות הריפוי שלהם מבין הצמחים. כמון, זנגוויל, כורכום, כוסברה, אניס, שומר, אורגנו, פפריקה ותבלינים נוספים, הינם בעלי ערך עצום לאדם. הם מוסיפים טעם רב למזוננו ובנוסף, ניתן לבקש מהם בקשות לעזרה הרבה מעבר לטעם וריח. חלקם אף מצטיינים בעזרה מיוחדת שהם מגישים למערכות ספציפיות בגוף כמו למשל התרומה של צמח האזוב ותערובת הזעתר לשגרת המזון והעיכול שלנו. הממציא של תערובת הזעתר היה קרוב לודאי הרבה יותר רופא מאשר טבח. בעולם קדום, כשעדיין לא היה מקרר ובלית ברירה אכלו מזון מעופש, סייעה תערובת הזעתר למערכת העיכול שלנו. עוד נזכיר כי עד תחילת המאה ה-17 לא ידע האדם כלל על מחוללי המחלות – אותו עולם של מיקרואורגניזמים, חיידקים, וירוסים, פטריות, טפילים ומיני פתוגנים. מחלה הייתה עסק ביש ולעיתים פורשה כקללת האל וגזירה משמים. תהליכי ריפוי בעזרת צמחי תבלין הוכיחו את עצמם, מאחר והרבה מאוד צמחי תבלין הם אנטי… אנטי בקטריאליים, אנטי ויראלים, אנטי פטרייתיים, אנטי פרזיטים.

לאנטי אחראים בתבלינים בעיקר הפנולים- השמנים האתריים הנמצאים בשפע דווקא במשפחות הבוטניות הנפוצות בגידול תרבותי ובטבע בארצנו והן משפחת הסוככים ומשפחת השפתניים. בנוסף מכילים התבלינים כמות נכבדת של חומרים פעילים נוספים חלקם נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, פיגמנטים ומיקרו אלמנטים נוספים.

בכניסת מזון מתובל לגופנו, התבלינים שבו מתפרקים ונספגים ממערכת העיכול לדם ומשם לכל חלקי גופנו. כך מייצרים התבלינים עזרה גדולה למשל למערכת החיסון, לריפוי תהליכים דלקתיים, ולחיטוי זיהומים ומזהמים. כמו כן מסייעים התבלינים למערכות שונות בגוף כמו למשל: מערכת העיכול, מערכת הנשימה, מערכת כלי הדם והלב, מערכת העצבים, הכליות ודרכי השתן, לפינוי הפסולת מגופינו ועוד.

איך יודעים כיצד לבחור את התבלין הנכון לבעיה הנכונה?

שאלת מיליון הדולר. אז נכון שבעלי החיים לוקחים את העניין בקלות ויש להם חושים המזהים מה טוב להם, אבל לנו "היצורים החכמים" אין אינטואיציה לבחור בתבלין הנכון. אנחנו חייבים לעבוד קשה ולהבין דרך הראש והשכל איזה תבלין יסייע לנו.

ובכל זאת מספר כללים שניתן לנסח לגבי שימוש בתבלינים:
נמשכת אל התבלין- כנראה שהוא מתאים ונחוץ לך. דחה אותך- התרחק ממנו.
התבלין, אם תקשיב לו, אף יגיד לך כמה לצרוך ממנו.
לפני שאתה מתחיל להשתמש בתבלינים ברצינות תדאג להיות לפחות בן שנתיים ומעלה.
אם את אישה בהריון ו/או בזמן ההנקה, רצוי לחשוב פעמיים על כל פעולה שקשורה לתיבול ותבלינים כי חלקם בהחלט יכולים להזיק להריון ולתינוק.
רוב התבלינים גם טעימים וגם בטוחים בשימוש. אם בכל זאת השתמשת ורע הרגשת… הפסק מיידית את השימוש. בד"כ התבלין לא מייד הורג אותך-הוא קודם נותן רמזים והזדמנות שנייה.
אז למה אתם מחכים, אתם שואלים אותנו, מה עושים מכאן והלאה. התשובה- התחילו להשתמש בתבלינים.

איך מתארגנים?

שלב ראשון- הכנת מלאי הכולל תבלינים, עשבי תיבול, חליטות ותערובות תבלינים. מומלץ להצטייד במלאי הבא.
תבלינים מוכרים- פפריקה, פלפל שחור, סומק, כמון, כוסברה, זנגוויל, מוסקט, ציפורן, כורכום, פלפל אנגלי, הל, קינמון, כולם טחונים בטחינה טרייה ומאוחסנים בכלי זכוכית קטנים במקום קריר ויבש.
עשבי תיבול- אזוב, אורגנו, כוסברה, שמיר, טרגון, פטרוזיליה, קורנית, מרווה.
ירקות מיובשים- בצל, שום, פטריות ועגבניות מיובשות.
זירעונים קטנים- פשתה, קצח, שומשום מלא, אניס, שומר, קימל, כוסברה, חמנייה קלופה, חרדל. רצוי להצטייד במכתש ועלי ולכתוש לפני השימוש.
צמחי חליטה- מנתה, נענע, מליסה, זוטא, מרווה, לימונית, לואיזה, קינמון.
תערובות תבלינים- חוויאג' למרק, חוויאג' לקפה, זעתר וסחוג יבש.
קנו ספר טוב בנושא תבלינים של אפריים לב, ניסים קריספל, מינה פארן.
התחילו להשתמש.

דוגמא לשגרת יום תבלינים

בבוקר קמים ושותים חליטת צמחים, מצאו לכם הרכבי חליטות המתאימים לכם.
סלט- עם עשבי תיבול, ירקות מיובשים או זירעונים קטנים.
לחביתה תמיד קצת קצח עם גבינה בולגרית.
לגרנולה- אבקת קינמון, חמוציות, פירות יבשים ללא סוכר וללא חומר משמר.
בצהריים לתבשילים החמים- פפריקה, כורכום, כמון, פלפל שחור ואנגלי ודומיהם.
ליד הבשר עם האורז הפירה: עשבי תיבול, ירקות מיובשים, תערובות גורמה מוכנות. נציין כי רצוי להוסיף את התבלינים ב- 1/3 האחרון של הבישול עם מכסה סגור.
למרק ולבשר- עשבי תיבול, מוסקט, פלפל שחור, חוויאג' למרק, סחוג יבש ועוד.
בערב לפזר על גבינות קשות חתיכות זירעונים קטנים ועשבי תיבול כיד המלך.
ללחם הקלוי ולטוסטים – סומק, כורכום, קימל, בצל, שום, פפריקה, עשבי תיבול ועוד.
לקפה- חוויאג' לקפה.
לסלט הפירות- עלי נענע, חמוציות, פירות יבשים, חמנייה קלופה, אגוזים ועוד.
לחלב חם- צ'אי הודי.
אם תיישמו רק קצת מהמלצות חוות דרך התבלינים, אתם כבר בדרך הנכונה.

אבי ציטרשפילר – בעלים
חוות דרך התבלינים, שדות בית לחם הגלילית.

תבלינאי החווה

אבי ציטרשפילר – בעלי חוות דרך התבלינים
תבלינאי והרבליסט
שורשיו של אבי ציטרשפילר בשדות התבלינים עמוקים מאד: הוריו החלו לגדל תבלינים בשדות בית לחם הגלילית כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת והיו מחלוצי ענף התבלינים בארץ. "שנות ילדותי היו שנים רצופות ריח, טעם, עניין ואתגרים סביב נושא גידול התבלינים במשפחה".
אבי נולד וגדל בבית לחם הגלילית, בשדות המושב וכך הוא המשיך את הוריו החלוצים ופיתח מרכז מבקרים דינאמי לעולם התבלינים וצמחי המרפא, המזמן חוויה ומפגשים אינסופיים עם מחסן רעיונות מתחדש לחיים בריאים, טעימים וטובים.

בתחילת 2003 החליט אבי ציטרשפילר לפתוח חווה חקלאית תיירותית המחברת בדרך חווייתית את המבקרים עם כל הטוב שתרבות התבלינים מביאה, והקים בשדות המושב את מרכז המבקרים וחנות החווה שמארחים קהל מגוון סביב נושא התבלינים וצמחי המרפא.

הפעילות החקלאית של החווה כיום כוללת 70 דונם אורגניים של גידולי צמחי תבלין וצמחי מרפא. בעיקר צמחים ממשפחת השפתניים והסוככים וכן פעילות איקלום של זני צמחי תבלין וצמחי מרפא מקומיים כמו: שן ארי, סרפד, סומק, עוזרר, נפית החתולים, נענע משובלת, אזוב, ער אציל, נירית הקמה, חרדל, קצח ועוד.

לאחר שחרורו מהצבא למד אבי ציטרשפילר בפקולטה לחקלאות גדולי שדה, והיום הוא לומד נטרורופטיה . במקביל הוא ממשיך ללמוד כאוטודידקט שספג בבית את עוצמת הצמחים והתבלינים, בשיטה של ניסוי וטעייה בשטח, וממשיך לגלות את סודות התבלינים ואופן השימוש בהם.
אבי ממשיך לחקור, יום יום, אחר הבנת האופי והיכולת של צמחי מרפא לסייע לגופינו ולחיינו. תוך כדי הלימוד, ניגלה לעיניו עולם אין סופי של תכנים ויישומים בעולם צמחי המרפא. על בסיס הידע הזה פועלים אבי וצוות חוות דרך התבלינים יום יום על מנת להתוות ולכוון את השימוש בתבלינים לבריאות.
אבי זכה לאלפי שיחות בנושא תבלינים וצמחי מרפא עם קהל רחב העוסק בתחום בעלי חנויות, מגדלים בארץ ומחו"ל, יבואנים, קמעונאים, תעשיינים, אנשי מקצוע ועוד.

אבי ציטרשפילר מחובר מאד לתחום התבלינים המתפתח וצמחי המרפא בעולם , והוא נוסע תכופות למסעות מרתקים בעולם לגלות תרבויות ושיטות גידול של תבלינים, יבוש וערבוב.
במשך הזמן הפך אבי להיות מערבב תבלינים מקצועי ("בלנדר") היודע לרקוח לטעם, ריח ובריאות כמעט כל תערובת תבלינים נדרשת. ואכן חלק מהבידול של חוות דרך התבלינים הינו מסורת רבת שנים שהפכה להתמחות בערבוב תבלינים.

כחלק מהחזון שלו להפיץ את תורת התבלינים והצורך האנושי שלו להמשיך ולהיפגש עם האנשים כשפה תקשורתית המושתתת על התבלינים וצמחי המרפא, מעביר אבי בחווה מגוון סדנאות תוכן לקהלי יעד רחבים:
"סיבות טובות להשתמש בתבלינים" – סדנה המיועדת לחובבי בישול, מטבח הרוצים לפתוח חלון לכיוון התיבול והבישול הבריא.
"צמחים במקום רופא?" – סדנה חווייתית המחברת את העולם המודרני עם פתרונות צמחי המרפא והתבלינים. הסדנה מציגה צמחים מוכרים ונגישים היכולים לסייע בשגרת המשפחה לבריאות, תוך כדי טיפול בשאלות מפתח והדגשת הזהירות בשימוש.
"הפחתת משקל ועיכול קל" – סדנה המלמדת כיצד להיעזר בצמחים לשמירה על המשקל ולפתרון בעיות במערכת העיכול.
"צמחים בשירות החשק והאון" – סדנה כיפית והומוריסטית רצופה עצות בדוקות לשימוש בצמחים המשפרים את החשק ואת התפקוד המיני.
"ליקוט עשבי בר" – סדנה ייחודית בשטח להכרת עשבי בר ושימושיהם בבישול וברפואה, המתקיימת מדי שנה בחודשים ינואר עד מאי בלבד.
"צמחים בשירות העור" – סדנה המתמקדת בהכרת צמחים המסייעים בטיפול ומניעת בעיות וזיהומים בעור.
אבי משתתף קבוע כבר למעלה משנה בתכנית בריאות בערוץ 10 כמומחה בצמחי מרפא ותבלינים לחיים בריאים יותר, כמו כן, מוזמן לכנסים והרצאות בנושאים שונים ולקהלים מגוונים אשר יכולים לקבל ערך מוסף ממשי מהשימוש בצמחי המרפא והתבלינים.

"החלום האישי שלו הוא לפתוח בצד החווה קליניקת צמחי מרפא ולסייע לאנשים ליהנות מאיכות חיים ובריאות על ידי נטילת צמחים הן בשגרת החיים והן למניעת מחלות ולמצבים אקוטיים וכרונים. כל זאת, בלב אזור הגידול שלהם תוך כדי הכרות הולכת ומעמיקה עם צמחי המרפא על כל השפע הטוב של הפתרונות שהם מביאים עמם. "אני מאמין בחזון הפצת התבלינים כדרך לחיים בריאים וטובים יותר ואני מתמסר ומכוון את מאמצי להגשמת החזון כל יום מחדש" אומר אבי בהתלהבות. היום מונה רשת חוות דרך התבלינים 8 סניפים וכוללת חוות תיירותיות, חנויות אזוריות בערים ומתחמי "חנות בתוך חנות", במרכזים אורבאניים כחלק מתפיסה כוללת המאפשרת להגיע לכל קהל עם התבלינים בדרך שלו".

לרשימת סניפי הרשת >>

לקטלוג החנות >>

 

שינוי גודל גופנים
ניגודיות